torsdag 16 augusti 2012

Vimplar och Kuddar



Snart kommer min dotter fylla år och till helgen så blir det kalas! Då jag länge funderat på att sy vimplar till Julias rum tog jag nu tag i det och sydde 4 m lång vimpel. Det hela var busenkelt och jag valde att göra den dubbelsidig ifall man i framtiden vill ha den hängande fritt i rummet. En liten egen "Julia"-vimpel blev det också till tösen. Tänkte den kan man sätta upp när det är kalas och annars får den sitta på dörren. Nya kuddfodral fick det också bli. Busenkla dom med! Ett bakstycke och två överlappande stycken där fram och några knappar. Enkelt sätt att förnya lite där hemma. 















måndag 21 maj 2012

46% socker, 35% bär - är det sylt?


Häromdagen gjorde jag underbart goda pannkakor till lunch. Istället för sylten i kylskåpet tog jag frysta bär (blåbär, björnbär och hallon), tinade dessa tills de var ljumna i mikron och hällde över lite vaniljsocker. Dessa bären blev fantastiskt goda till och det hela kändes som sommar i munnen. När vi satt vid bordet hade Olof börjat lassa upp jordgubbssylten (från eldorado) på en av sina pannkakor. Jag synade burken och läste "100g sylt innehåller 35 g jordgubbar och totalt sett 46 g socker". Är det klokt att jordgubbssylt innehåller 11% mer socker än jordgubbar? Alltså jordgubbssylten innehåller 46% socker men bara 35% jordgubbar. Detta chockade mig och jag kommer aldrig köpa sylt utan att noga granska den först. Dessutom kan jag lova att mina rårörda bär var så mycket godare än sylten.

Pröva gärna att:

  1. Blanda tinade "frysta" bär
  2. Smaka av med lite vaniljsocker eller honung
  3. Servera till exempelvis pannkakor eller vaniljglass
  4. Njut!





måndag 12 mars 2012

Enkel animation på kort tid

I tisdags fick vi tilldelat oss lite olika projekt vi ska göra i gupp. Vi ska bland annat göra en animerad film som ska handla om "ett möte med förhinder" och vår genrer blev thriller. Som en liten workshop fick vi i slutet av lektionen ca 45 min på oss att göra en animerad film. Det blev väldigt stressigt och pga att vi missuppfattade tiden gjorde vi klar filmen på endast 20 min. Vi hade kunnat göra den lite bättre då vi egentligen hade mer tid men jag är ändå väldigt nöjd med att ha gjort en film från scratch på 20 min. Min grupp består av mig själv (så klart), Maria och Ferdos. Det är lite kul för vi har, för 2 år sedan, läst bla "Bild och lärande 1" tillsammans. I vilket fall så under dessa 20 min så gjorde vi följande:
  • Bestämde material och metod - tex filmjölk, whiteboard, lera, kartong eller kol
  • Kom på en story - vad ska hända, vändpunkt, avslut
  • Scenskapandet - miljön och bilen i det här fallet
  • Fotograferingen - kameran skall för bästa resultat stå på stativ och sedan flyttar man objekten lite varje gång man tar en ny bild
  • Redigera och klippa - lägga in alla bilderna i ett program för filmtillverkning/redigering (ex Windows movie maker) i rätt följd, ändra tiden varje bild visas och ev redigera eller lägg på ett ljud. 
  • Avsluta med att spara den i ett lämpligt format och vipps så har du gjort en film. GRATTIS! 
När jag hörde att vi skulle göra en animation blev jag nervös. Det verkar ju så fruktansvärt svårt men ack vad fel jag hade. Detta var underbart lätt att göra och möjligheterna känns plötsligt oändliga. Jag verkligen längtar efter att få arbeta med detta tillsammans med elever. I läroplanen står det för årskurs 4-6 om det centrala innehållet för bildundervisning och där kan man läsa följande.


"Fotografering och filmande samt redigering i datorprogram"
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011, s. 21


Tydligare än detta blir det inte. Genom att arbeta med en uppgift som denna får barnen dels möjlighet att arbeta med olika material för att skapa bilderna men de får även arbeta med fotografering, filmtillverkning och redigering i datorprogram. Men jag ser även möjlighet att arbeta med detta i de yngre skolåren. Beroende på ålder kan man arbeta på olika avancerade nivåer. Där finns väldigt enkla program som tex Windows Movie Maker. Med en smartboard eller projector kopplad till datorn kan man enkelt visa barnen hur de ska gå tillväga och det är även lätt att göra en enkel bruksanvisning där man steg för steg går igenom vad som ska göras för att lägga in bilderna. Fotograferingen och skapandet ser jag inga problem med. Med hjälp av ett stativ är det lätt att ta bilderna. Skapandet i sig tycker jag man kan gå igenom lite olika metoder (ex de jag nämnde i en av punkterna ovan) och jag tror det hjälper om man visar exempel på hur det färdiga resultaten kan se ut. Men det kan även vara kul att se vad barnen själva kommer på att göra. 


Att arbeta med detta i förskolan tror jag också går utmärkt. Jag tror ju inte barnen klarar redigera bilderna själva men man kan tillsammans med barnen skapa bilderna. Jag kan tänka mig att man tillsammans i barngruppen bygger upp bilderna. Kanske barnen kan få sina leksaker att börja dansa genom att man tillsammans hjälps åt att flytta leksakerna lite medan fröken tar bilder. Man kanske också kan använda sig av en teckning man ritar vidare på och pedagogen fotograferar hela tiden. Kanske man även kan animera en saga barnen tycker om. För oss tog det 5-10 min att lägga in alla bilderna och sätta ljud på filmen så jag ser inget problem med tidsbrist och att pedagogen gör den biten själv. Det kan även vara kul att visa barnen och föräldrarna filmen samt samtala om den och man kan även lägga ut den på förskolans hemsida, youtube eller digitala fotoramar (om där finns).  Det är ett enkelt sätt som ändå blir så effektfullt. I Läroplanen för förskolan finner du bl.a. följande tre mål:

utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa,

utvecklar sin skapandeförmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama,

utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap,
Läroplan för förskolan Lpfö 98 reviderad 2010, s10 
Länk klicka här

Jag kan tänka mig att man kan göra det olika "noga" också. Jag är säker på att man under en eller två samlingar kan göra en enkel film men man kan även göra ett långvarigt projekt som kanske varar hela terminen. Kanske man kan använda denna metoden i ett större arbetsområde som ett delmoment i det temaarbetet. Om man arbetar med årstider eller väder kan man kanske ha en kamera stående i ett fönster (eller bara en markering där kameran skall stå) som man dagligen eller mer sällan (beroende på längd och syfte) kan ta bilder. Barnen kanske bestämmer när? På så sätt kan man fånga årstiderna eller vädret man haft på förskolan och göra det till en film där man ser skiftningarna. Jag ser oändligt fler möjligheter att arbeta på detta sättet och ser fram emot den dagen jag ska få börja. 
    
Tyvärr var kameran inte så snabb som jag var och därför kom en del bilder att bli ur fokus. Det blev så i rena farten och det löses snabbt genom att antingen ta en sekunds paus innan bilden tas eller så kan man ställa in fokuset manuellt och då förblir det rätt hela tiden. I just denna filmen tyckte jag ändå att det fungerade lite och det blev rätt intressant.

Jag valde att lägga upp alla bilderna så att ni får en förståelse för hur tätt vi tog bilderna i förhållande till rörelsen. I slutet av detta blogginlägg kan ni även se filmen (har ni problem med att se den där kan ni alltid klicka HÄR).











































Vår animation:



Fungerar den inte kan du klicka HÄR för att komma till youtube-versionen