- Bestämde material och metod - tex filmjölk, whiteboard, lera, kartong eller kol
- Kom på en story - vad ska hända, vändpunkt, avslut
- Scenskapandet - miljön och bilen i det här fallet
- Fotograferingen - kameran skall för bästa resultat stå på stativ och sedan flyttar man objekten lite varje gång man tar en ny bild
- Redigera och klippa - lägga in alla bilderna i ett program för filmtillverkning/redigering (ex Windows movie maker) i rätt följd, ändra tiden varje bild visas och ev redigera eller lägg på ett ljud.
- Avsluta med att spara den i ett lämpligt format och vipps så har du gjort en film. GRATTIS!
"Fotografering och filmande samt redigering i datorprogram"
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011, s. 21
Tydligare än detta blir det inte. Genom att arbeta med en uppgift som denna får barnen dels möjlighet att arbeta med olika material för att skapa bilderna men de får även arbeta med fotografering, filmtillverkning och redigering i datorprogram. Men jag ser även möjlighet att arbeta med detta i de yngre skolåren. Beroende på ålder kan man arbeta på olika avancerade nivåer. Där finns väldigt enkla program som tex Windows Movie Maker. Med en smartboard eller projector kopplad till datorn kan man enkelt visa barnen hur de ska gå tillväga och det är även lätt att göra en enkel bruksanvisning där man steg för steg går igenom vad som ska göras för att lägga in bilderna. Fotograferingen och skapandet ser jag inga problem med. Med hjälp av ett stativ är det lätt att ta bilderna. Skapandet i sig tycker jag man kan gå igenom lite olika metoder (ex de jag nämnde i en av punkterna ovan) och jag tror det hjälper om man visar exempel på hur det färdiga resultaten kan se ut. Men det kan även vara kul att se vad barnen själva kommer på att göra.
Att arbeta med detta i förskolan tror jag också går utmärkt. Jag tror ju inte barnen klarar redigera bilderna själva men man kan tillsammans med barnen skapa bilderna. Jag kan tänka mig att man tillsammans i barngruppen bygger upp bilderna. Kanske barnen kan få sina leksaker att börja dansa genom att man tillsammans hjälps åt att flytta leksakerna lite medan fröken tar bilder. Man kanske också kan använda sig av en teckning man ritar vidare på och pedagogen fotograferar hela tiden. Kanske man även kan animera en saga barnen tycker om. För oss tog det 5-10 min att lägga in alla bilderna och sätta ljud på filmen så jag ser inget problem med tidsbrist och att pedagogen gör den biten själv. Det kan även vara kul att visa barnen och föräldrarna filmen samt samtala om den och man kan även lägga ut den på förskolans hemsida, youtube eller digitala fotoramar (om där finns). Det är ett enkelt sätt som ändå blir så effektfullt. I Läroplanen för förskolan finner du bl.a. följande tre mål:
utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa,
utvecklar sin skapandeförmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama,
utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap,
Jag kan tänka mig att man kan göra det olika "noga" också. Jag är säker på att man under en eller två samlingar kan göra en enkel film men man kan även göra ett långvarigt projekt som kanske varar hela terminen. Kanske man kan använda denna metoden i ett större arbetsområde som ett delmoment i det temaarbetet. Om man arbetar med årstider eller väder kan man kanske ha en kamera stående i ett fönster (eller bara en markering där kameran skall stå) som man dagligen eller mer sällan (beroende på längd och syfte) kan ta bilder. Barnen kanske bestämmer när? På så sätt kan man fånga årstiderna eller vädret man haft på förskolan och göra det till en film där man ser skiftningarna. Jag ser oändligt fler möjligheter att arbeta på detta sättet och ser fram emot den dagen jag ska få börja.
Tyvärr var kameran inte så snabb som jag var och därför kom en del bilder att bli ur fokus. Det blev så i rena farten och det löses snabbt genom att antingen ta en sekunds paus innan bilden tas eller så kan man ställa in fokuset manuellt och då förblir det rätt hela tiden. I just denna filmen tyckte jag ändå att det fungerade lite och det blev rätt intressant.
Jag valde att lägga upp alla bilderna så att ni får en förståelse för hur tätt vi tog bilderna i förhållande till rörelsen. I slutet av detta blogginlägg kan ni även se filmen (har ni problem med att se den där kan ni alltid klicka HÄR).
Vår animation:
Fungerar den inte kan du klicka HÄR för att komma till youtube-versionen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar