måndag 12 mars 2012

Enkel animation på kort tid

I tisdags fick vi tilldelat oss lite olika projekt vi ska göra i gupp. Vi ska bland annat göra en animerad film som ska handla om "ett möte med förhinder" och vår genrer blev thriller. Som en liten workshop fick vi i slutet av lektionen ca 45 min på oss att göra en animerad film. Det blev väldigt stressigt och pga att vi missuppfattade tiden gjorde vi klar filmen på endast 20 min. Vi hade kunnat göra den lite bättre då vi egentligen hade mer tid men jag är ändå väldigt nöjd med att ha gjort en film från scratch på 20 min. Min grupp består av mig själv (så klart), Maria och Ferdos. Det är lite kul för vi har, för 2 år sedan, läst bla "Bild och lärande 1" tillsammans. I vilket fall så under dessa 20 min så gjorde vi följande:
  • Bestämde material och metod - tex filmjölk, whiteboard, lera, kartong eller kol
  • Kom på en story - vad ska hända, vändpunkt, avslut
  • Scenskapandet - miljön och bilen i det här fallet
  • Fotograferingen - kameran skall för bästa resultat stå på stativ och sedan flyttar man objekten lite varje gång man tar en ny bild
  • Redigera och klippa - lägga in alla bilderna i ett program för filmtillverkning/redigering (ex Windows movie maker) i rätt följd, ändra tiden varje bild visas och ev redigera eller lägg på ett ljud. 
  • Avsluta med att spara den i ett lämpligt format och vipps så har du gjort en film. GRATTIS! 
När jag hörde att vi skulle göra en animation blev jag nervös. Det verkar ju så fruktansvärt svårt men ack vad fel jag hade. Detta var underbart lätt att göra och möjligheterna känns plötsligt oändliga. Jag verkligen längtar efter att få arbeta med detta tillsammans med elever. I läroplanen står det för årskurs 4-6 om det centrala innehållet för bildundervisning och där kan man läsa följande.


"Fotografering och filmande samt redigering i datorprogram"
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011, s. 21


Tydligare än detta blir det inte. Genom att arbeta med en uppgift som denna får barnen dels möjlighet att arbeta med olika material för att skapa bilderna men de får även arbeta med fotografering, filmtillverkning och redigering i datorprogram. Men jag ser även möjlighet att arbeta med detta i de yngre skolåren. Beroende på ålder kan man arbeta på olika avancerade nivåer. Där finns väldigt enkla program som tex Windows Movie Maker. Med en smartboard eller projector kopplad till datorn kan man enkelt visa barnen hur de ska gå tillväga och det är även lätt att göra en enkel bruksanvisning där man steg för steg går igenom vad som ska göras för att lägga in bilderna. Fotograferingen och skapandet ser jag inga problem med. Med hjälp av ett stativ är det lätt att ta bilderna. Skapandet i sig tycker jag man kan gå igenom lite olika metoder (ex de jag nämnde i en av punkterna ovan) och jag tror det hjälper om man visar exempel på hur det färdiga resultaten kan se ut. Men det kan även vara kul att se vad barnen själva kommer på att göra. 


Att arbeta med detta i förskolan tror jag också går utmärkt. Jag tror ju inte barnen klarar redigera bilderna själva men man kan tillsammans med barnen skapa bilderna. Jag kan tänka mig att man tillsammans i barngruppen bygger upp bilderna. Kanske barnen kan få sina leksaker att börja dansa genom att man tillsammans hjälps åt att flytta leksakerna lite medan fröken tar bilder. Man kanske också kan använda sig av en teckning man ritar vidare på och pedagogen fotograferar hela tiden. Kanske man även kan animera en saga barnen tycker om. För oss tog det 5-10 min att lägga in alla bilderna och sätta ljud på filmen så jag ser inget problem med tidsbrist och att pedagogen gör den biten själv. Det kan även vara kul att visa barnen och föräldrarna filmen samt samtala om den och man kan även lägga ut den på förskolans hemsida, youtube eller digitala fotoramar (om där finns).  Det är ett enkelt sätt som ändå blir så effektfullt. I Läroplanen för förskolan finner du bl.a. följande tre mål:

utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa,

utvecklar sin skapandeförmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama,

utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap,
Läroplan för förskolan Lpfö 98 reviderad 2010, s10 
Länk klicka här

Jag kan tänka mig att man kan göra det olika "noga" också. Jag är säker på att man under en eller två samlingar kan göra en enkel film men man kan även göra ett långvarigt projekt som kanske varar hela terminen. Kanske man kan använda denna metoden i ett större arbetsområde som ett delmoment i det temaarbetet. Om man arbetar med årstider eller väder kan man kanske ha en kamera stående i ett fönster (eller bara en markering där kameran skall stå) som man dagligen eller mer sällan (beroende på längd och syfte) kan ta bilder. Barnen kanske bestämmer när? På så sätt kan man fånga årstiderna eller vädret man haft på förskolan och göra det till en film där man ser skiftningarna. Jag ser oändligt fler möjligheter att arbeta på detta sättet och ser fram emot den dagen jag ska få börja. 
    
Tyvärr var kameran inte så snabb som jag var och därför kom en del bilder att bli ur fokus. Det blev så i rena farten och det löses snabbt genom att antingen ta en sekunds paus innan bilden tas eller så kan man ställa in fokuset manuellt och då förblir det rätt hela tiden. I just denna filmen tyckte jag ändå att det fungerade lite och det blev rätt intressant.

Jag valde att lägga upp alla bilderna så att ni får en förståelse för hur tätt vi tog bilderna i förhållande till rörelsen. I slutet av detta blogginlägg kan ni även se filmen (har ni problem med att se den där kan ni alltid klicka HÄR).











































Vår animation:



Fungerar den inte kan du klicka HÄR för att komma till youtube-versionen

söndag 4 mars 2012

Lektion 28/2: Kapa-modell, artefakter och att ställa ut i ett rum

I tisdags hade vi lektion igen. Vi började med att vi skulle göra modeller av våra valda "rum" i kapaskivor.




En kapaskiva är en hård lätt skiva med en kärna av polystyren och ytskikt av kartong. 
Den kallas även för bland annat foamboard, sandwichskiva och cellpannå. 
Kapaskivor finns i många olika storlekar, tjocklekar och färger. 
Ett vanligt användningsområde för kapaskivan är montering av bilder. 
Ett annat användningsområde är att bygga arkitekturmodeller av enklare typ.
Kapaskivan är ett vanligt medium för presentation bland arkitekter och designer.
(Taget från Wikipedia 2012-03-04)



Vi fick dock bara 30-40 min på oss så att hinna klart var en omöjlighet för mig. Jag var snabb på att mäta ut alla väggarna och arbetade i skala 1:25 (detta för att få plats med hela modellen på en kapaskiva i A4 storlek). Men lagom till att jag skulle börja skära ut fick vi avsluta så jag tog med mig allt hem för att göra det hemma. Anledningen till den korta tiden var för att vi skulle hinna med att, i grupp, ställa ut vårt "uppdrag" någonstans på Malmö högskola (vån 4). Eftersom jag inte hade fått ett uppdrag vid tillfället hade jag inte heller med mig några artefakter men jag parades ihop med Smaragda, Julia och Ellen. I vår grupp hade Smaragda med sig saker ifrån uppdraget "The first thing you see".


Detta uppdrag är även det jag fick och jag kommer återkomma till mitt uppdrag senare i bloggen när det är utfört. Smaragda hade med sig massa små saker som vi sedan skulle hitta ett "rum" (en plats/miljö) att ställa ut gruppens artefakter i. Vi hade att arbeta med: pärlor (i olika färger och former), klipps, bokmärke, hörlurar, simkort, värmeljus m.m. Min första tanke var att ta plats och lägga ut allt "i vägen" där folk inte kan undvika det och där det inte bara är vardagliga ting utan där man ser att någon har ett syfte med dessa ting och att där är något speciellt med dom. Direkt såg jag en lång smal korridor och föreslog att vi skulle lägga ut allt på rad där. Hela gruppen höll med och vi arbetade vidare på det spåret. Tanken var första att de skulle ligga på exakt rad men så blev det inte och vi gillade det som det var. Det tog ju dessutom mer plats när det blev lite "bredare". Objekten lyftes fram väldigt bra mot det gråa golvet och stod man i ena änden av korridoren fanns det en enorm nyfikenhet och spänning då man såg att där fanns saker längst bort i korridoren men man såg inte vad. Vi arbetade väldigt bra i gruppen och byggde upp en spänning kring föremålen som i vanliga fall är väldigt vardagliga och "ointressanta". Pärlorna låg på rad eller var formerade som torn, bokmärket stod på högkant och skyltade med sina lövverk och palmen, klippsen bildade en pil och ljuset var i ena änden. Jag blev väldigt nöjd med vårt arbete och tyckte det var väldigt spännande utställt och jag hade själv kunnat analysera det på många sätt. Att använda  golvet för att ställa ut, och framförallt i en korridor är ett mycket intressant och estetiskt tilltalande sätt. Det är ett ställe som är underskattat i förskolan/skolan och bör utnyttjas mer för att visa upp objekt, bilder, skulpturer m.m. Vi hade ett väldigt bra underlag med den gråa betongen och skulle man sakna bra golv att ha som bakgrund till objekten kan man ju alltid rulla ut papper man har på rulle (t.ex. sånt målare har). Vi tog en paus och återkom sedan för att flytta någon liten grej och sen var vi nöjda då det nått perfektion.

Redovisningen började hos oss. Betraktarna fick gå igenom korridoren och vi samtalade om utställningen både när vi stod mitt uppe i det och även ifrån ena änden. Det gav ju olika intryck beroende på var vi stod. Vi pratade om perspektivet och hur det påverkade utställningen. Någon nämnde även att föremålen såg ut att kunna vara i-botten-på-väskan objekt. Där cirkulerade mycket av diskussionerna. Jag tyckte vi fick ut många intressanta infallsvinklar och många tolkningar (som ofta skilde sig mycket beroende på från vilket håll man gick första gången). Vårt sätt att ställa ut så små föremål på så stor yta var oftast det som väckte mest uppmärksamhet och det var väldigt kul att se hur alla nästan fick krypa längs utställningen för att se vad det var de kollade på. Åskådarna pratade om olika intryck och upplevelser av utställningen utifrån personliga erfarenheter och egenskaper vilket är en självklarhet i utställningar. Men det är just därför det är så kul att i grupp prata om något man ser. Vi ser ju alla olika saker men ibland kan vi ändå relatera till och se vad de andra ser när ämnet lyfts upp. Jag tycker att det är på tok för lite gruppdiskussioner och analyser i skolans värld och det är ju fantastiskt om man kunde arbeta på detta sättet lite oftare. Att få prata om vad-är-det-du-ser väcker massa nya tankar och bilder av det du egentligen själv ser. Det öppnar ögonen för vad andra ser och för hur brett en sak kan tyda. Allt är inte vad det ser ut att vara och beroende på personliga erfarenheter, egenskaper och fysik kan det vi ser se ut på många olika sätt i olikas ögon.

Vi gick alla vidare och kollade på fler personers/gruppers utställda artefakter. Vi såg till både objekten och hur objekten lyfts fram i sitt rum/sin miljö. Hur och var de placerats var en viktig komponent för intrycket och det var fantastiskt vilka "rum" som skapats och det intrycket man fick av artefakterna i förhållande till miljön.













 







Lite av de andras arbeten:

Likheter motsattser - likadana men olika

Uppgift om typsnitt


Att hitta pigment