onsdag 13 augusti 2014

Hittar nytt liv i gammal möbel


Denna stol var fantastiskt fin i sitt orginal men tyvärr var den sönder i sittsen. Om jag inte har helt fel så är det är en kopia på en 1700-talsstol men kopian i sig är gjord på 1800-talet. Sittsen och ryggstödet är klädda i ett "tyg" som är vävt av hästtagel, visst är det fräckt. Efter att ha haft stolen en tid tröttnade jag på dess dystra söndriga tillstånd och valde därför att göra den "ny" och fräsh men ändå behålla den gamla slitna jargongen. Jag gned på färgen med en trasa och gick även försiktigt över den med lite fint sandpapper på sina ställen för att få rätt finish. Jag valde att klä den med ett tyg som liknar ett fårskinn och som ändå är i 100% ull så man får den rätta känslan av ullen. Tyget satte jag fast med små nubb som döljs fint av det lurviga "håret" tyget har.  

Resultatet är jag supernöjd med och jag har ändå inte "förstört" originalet utan hästtaglet och stoppningen finns kvar under och skulle man vilja restaurera stolen så går det fortfarande att göra. Fast så här snygg kommer den nog få stanna som den är länge i mina ägo.








Byrå med inspiration från fransk lantstil


Här har vi en gammal stilbyrå som vi behövde för förvaring. Dock hade den fått en ganska stor flisa lös på benet i flytten och den kunde ju faktiskt passa lite bättre till inredningen. Den här gången ville jag pröva en ny teknik att måla. jag målade först vitt och när de torkat målade jag en stark gul färg. Därefter använde jag utspädd ammoniak för att "tvätta" fram den vita färgen. Detta var ett kul alternativ istället för att slipa. Jag använde även ammoniaklösningen för att rengöra innan jag målade. Innan när jag slipat ytan har ibland den mörkröda "Mahogny"-färgen blött igenom det jag målar vilket resulterar i många lager färg och ibland fläckar i resultatet. I vilket fall så lös min nya möbel stark som en sol när den var klar och det passade inte jättebra in i rummet så för att dämpa färgen polerade jag upp den med lite vit färg vilket jag tyckte fungerade utmärkt. Även nya porslins-knoppar fick de bli och dessa varierade jag från låda till låda då mångfald är så vackert. Resultatet blev denna härliga byrå som påminner om den franska landsbygden och fransk lantstil.


 Före

Efter
Efter


Två bord blir ett och fyra stolar får nytt liv



Jag var ute efter ett sött litet shabby chic bord med stolar till men allt kan ju inte vara vitt heller så jag önskade ändå något i färg. Det blev lite svårt att hitta just det så jag bestämde mig att göra något själv. De billigaste jag hittade på blocket i min stad var dessa stolar och furubordet för 50:-/st. De fick duga! Jag köpte ett grått ull tyg att klä stolarnas sits med och blandade själv till färgen av lite färgrester. När jag hade gjort allt klart var jag dock inte nöjd med bordet, då det såg ganska tråkigt ut. Däremot hade jag ett gammalt bord som jag tidigare slipat bordsskivan och vaxat den och just denna bordsskiva älskar jag. Därmed bestämde jag mig att sätta ihop de bästa av de två borden dvs skivan från de gamla och de nu rosa svarvade furubenen från det "nya". NU är jag helt nöjd!

Det gamla bordet med den snygga bordsskivan
Mina Blocketfynd
Processen
Resultatet

Inskolning

Nu i inskolningstider dyker alla oroliga föräldrar upp i detta virrvarr av sociala medier, forum och inte minst på förskolorna. Det får mig att minnas mitt examensarbete som handlade just om inskolningar av de små barnen. Jag kunde inte låta bli att bläddra lite i mitt arbete och känslorna från den tiden och den processen överväldigade mig. Detta arbete skrev jag precis efter det att min dotter inskolades och det var en känslomässig period som jag ändå minns som helt fantastisk. Min dotter älskade förskolan och när hon var där ägnade jag mig åt de intressanta studierna och den stora respons jag fick på mitt arbete. Min handledare sa till mig vid något tillfälle att jag borde ägna mig åt forskning på heltid vilket jag kan säga att efter detta arbetet så var jag liiiite sugen på det och så än idag. Nedan följer sammanfattningen och en länk till mitt arbete.


Inskolning - Hur påverkas små barn av olika inskolningsmodeller i förskolan?

Sammanfattning

Syftet är att göra en undersökning om olika inskolningsmodeller av barn i ett års ålder utifrån
ett barnperspektiv. Mina frågeställningar är: Finns det några avgörande för- och nackdelar
med de olika modellerna? Hur upplever föräldrar och pedagoger (förskollärare och
barnskötare kommer att benämnas som pedagoger i studien) de olika inskolningsmodellerna
utifrån barnets behov? Vad kännetecknar en god inskolning? Spelar barnets ålder någon roll?
Det finns inte någon exakt vetenskap eller forskning om de olika modellerna. Därför vill jag
med olika teorier samt ett eget undersökande i form av observationer, enkäter och intervjuer,
komma fram till vad dessa modeller tillför ett barn som är ett år. Jag vill utifrån ett
barnperspektiv ta reda på vad fördelarna är med de olika inskolningsmodellerna. Jag har till
denna studie valt ut olika utvecklingsteorier som utgångspunkt. Dessa berör anknytning,
trygghet samt psykosocial-utveckling. Jag har valt att använda triangulering av
undersökningsmetoderna observation, enkät samt intervju. I resultatet framgår att de olika
inskolningsmodellerna har både för- och nackdelar. Det som är viktigast är barnets och
föräldrarnas trygghet och anknytning till pedagogerna och verksamheten. Huruvida
inskolningen blir lyckad hänger på pedagogernas förhållningssätt och flexibilitet och inte på

den valda inskolningsmodellen.









tisdag 12 augusti 2014

Sushi i sin enkelhet


Idag blir det nog sushi igen - hemmalagad! De är gott och enkelt och man får mycket för pengarna! En favorit jag prövat göra på olika sett är den japanska omeletten (tamago) som är så god på nigirin. Det var kul, utmanande och blev sååå gott! 
Allt som behövdes var 
4 ägg
1 tsk socker
1 msk mirin
0,25 msk salt
0,5 msk japansk soya

Tillagningen: 
Värm en lätt inoljad panna på medelvärme. Häll i ett tunt lager äggsmet i pannan. När den börjar stelna, rulla ihop. Olja in pannan igen och häll i mer smet. Lyft upp tidigare äggrulle så att ny smet kommer in under. När den nya smeten börjat stelna rulla som tidigare. Upprepa proceduren tills all smet är slut. Minst 4 gånger ska den rullas. Och har man inte Mirin så kan man ha i lite mer socker och ta sake, torrt vin och till och med risvinäger. 

Utöver omeletten till sushin kom jag på en fiffig grej. Jag går nu i "salladsbaren" i mataffären och plockar ut ingredienserna. Har tex krabbstick, kräftstjärtar och räkor för att göra de enkelt. Givetvis är en god bit lax alltid rätt men till den där lätta vardagssushin man bara vill slänga ihop ska de va lätt och samtidigt gott. Utöver dessa tillbehör har jag tex 1 avokado och en bit gurka. Lätt och bra och klart på ca 30 min och sååå gott!