måndag 6 februari 2012

De första Cupcakes/Muffins


Jag hade inte bakat på år och dar då jag plötsligt kände enorm inspiration till att skapa och baka. Inspirationen kom från min dotter och jag ville göra det finaste dopet där sagolika bakverk var en del av dekorationen. Jag började därför tidigt i höst att provbaka normalstora muffins med ett enkelt grundrecept som jag sedan hade i lite olika ingredienser och smakade mig sedan fram till favoriten. Jag gjorde tre sorter till att börja med. Det var detta enkla grundrecept som jag utgick ifrån:


Grundrecept Muffins/Cupcakes


100 g smör

2 st stora ägg ev tre små


1.5 dl strösocker


1 tsk vaniljsocker


2 dl mjölk 


4 dl vetemjöl


2 tsk bakpulver


1 nypa salt



Alla minicupcakes i kylskåpet
Jag gjorde choklad och bananmuffins och då mosade jag bara bananen och hackade blockchoklad som jag hade i. Detta var helt klart en saftig favorit som blev magisk. Jag prövade även ha i björnbär och hallon i en sort. Dessa blev syrliga och inte så söta vilket passar dom bra som inte gillar för mycket sött. Slutligen gjorde jag en choklad och i den hade jag väldigt mycket kakao (mer än man tror) och krossad mörk blockchoklar och vit blockchoklad. Denna var också underbart god och saftig och inte heller så överdrivet söt men fyllig i smaken. Eftersom man har i chokladen så var det nästintill omöjligt att den skulle bli för torr utan den höll sig saftig och god. Man kan fortsätta experimentera med ingredienser och jag rekommenderar detta grundrecept då det är riktigt bra.


Den första gången jag skulle garnera mina muffins var kaos. Allt blev kladdigt och eftersom jag använde mig av buttercream (köpte basen på panduro hobby och blandar den sedan med florsocker och smör, mycket god tycker jag personligen) och hade tygpåse smälte smöret och sippra igenom så man var alldeles flottig. Efter ett tag tog jag bara själva toppen och fäste den i en vanlig fryspåse och till sist började likna fina cupcakes. Jag gjorde lite dekorationer av sockerpasta (också den köpt på panduro). Sockerpastan var enkel att arbeta med och resultatet blev bra. Jag blev till slut nöjd med merparten av cupcakesen men hade med mig lite erfarenheter jag ville lära mig av. 


 Tur nog hittade jag en tid senare underbara små spritsare som var som en liten pump i plast. De var mycket enklare att arbeta med och man fyllde bara på dom och körde sen utan kladd och klet. Dessa små underbara sprtitsare hittade jag på Tiger för enbart 30:-. Jag rekommenderar däremot inte Ikeas då de var den första spritsern som bara läckte.

När jag väl skulle göra cupcakesen till dopet bestämde jag mig att göra minicupcakes då de andra var så mäktiga och stora. Det blev så söta små muffins som jag sedan dekorerade i alla möjliga färger och former. Inte en ända cupcake gjorde jag lik en annan och resultatet talade för sig själv. Jag ska fortsätta utveckla dessa små underverk och det är så kul och de är så vackra. Jag gjorde dom två dagar innan och de höll perfekt i kylskåpet. Det är perfekt att kunna göra dom i så god tid när man ska ha stort kalas och mycket som ska göras.




Mina stora muffins:






Mina mini-cupcakes till dopet:


Dekoration i sockerpasta













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar